Koekjes bakken en koekjes maken is leuk om te doen, lekker en makkelijk met dit recept en de juiste ingrediënten. Wil je zelf koekjes bakken? Volg dan dit recept en bak snel de lekkerste koekjes.

 

recept

* 300 gram bloem

* 150 gram boter

* 150 gram suiker

* 1 snufje zout

* 1 zakje vanillesuiker 

* 2 eieren 

* stukjes chocolade

 

koekjes bereiden

stap 1

Doe de gezeefde bloem in een kom. Maak een kuiltje in de bloem en doe daar een ei en nog een enkele extra eierdooier in. Voeg de suiker, vanillesuiker, boter (op kamertemperatuur, in stukken) en de stukjes chocolade toe.

stap 2

Kneed het mengsel door elkaar. Mocht het droog aan voelen en kruimelig worden, voeg dan een beetje melk toe.

stap 3

Laat het deeg gedurende een uur omwikkelend met keukenplastic in de koelkast rusten. Rol het daarna uit en maak de koekjes in gewenste vorm. Vet de bak plaat in met olie of boter.

stap 4

Bak de koekjes ongeveer 30 minuten op 180 graden in de oven tot ze goudbruin zijn. Laat de koekjes rustig afkoelen. Eet smakelijk!

 

 

Het is alweer bijna moederdag! Tijd om moeder te verrassen! Maar waarmee? Misschien is het leuk om eens iets te bakken voor je mam! Wij hebben een leuk receptje bedacht waar veel moeders erg blij mee zullen zijn! En als de moeders zelf iets willen maken, om de kinderen te verrassen, dan kunnen ze natuurlijk ook deze lekkere brownies maken!

Brownies zijn erg lekker! Vooral chocoladeliefhebbers zijn er dol op. Dit keer heb ik wat frambozen toegevoegd aan het deeg en dat geeft een lekkere zachte smaak aan de brownies. Dan nog een kloddertje crème er op. Ik wilde eerst mascarpone gebruiken, maar vanwege de calorietjes heb ik een keer gekozen voor magere kwark. Wel met een beetje slagroom erdoor. Dan nog een framboosje er op en klaar zijn de brownies. Je bent er zò mee klaar.

Benodigdheden:

  • bakblik van circa 30 x 20 cm
  • vel bakpapier om er in te leggen
  • 125 gram boter of margarine
  • 150 gram melk of pure chocolade
  • 140 gram donkerbruine basterdsuiker
  • 50 à 60 gram verse frambozen
  • 3 eieren
  • 30 gram gemalen amandelen
  • 30 gram cacaopoeder
  • 60 gram bloem
  • snufje zout

Voor de decoratie:

  • een uitsteker van een hart van ca 8 à 10 cm
  • circa 200 ml verse slagroom
  • beetje poedersuiker om de slagroom te zoeten
  • circa 200 gram magere kwark
  • klein beetje poedersuiker om de kwark ietsje te zoeten.
  • de rest van de frambozen (ik heb een bakje gekocht van ongeveer 125 gram)

Zò maak je het:

  1. Leg een vel bakpapier in de bakvorm, plak vast met een beetje boter. Smeer het vel ook een beetje in met boter of margarine. Vouw de randen over de zijkant heen. Zet de oven vast aan op circa 165 graden.
  2. Smelt de boter en de chocolade au bain marie (dus met een kom op een pannetje kokend water) of in de magnetron. Belangrijk is dat de chocolade en de boter volledig met elkaar vermengd zijn tot één substantie.
  3. Wrijf ondertussen de frambozen door een zeef. Zorg ervoor dat je in ieder geval 12 frambozen apart houdt voor de decoratie. De rest kun je gebruiken. Dat is dan ongeveer 50 à 60 gram frambozen. Als het gezeefd is, dan heb je iets minder.
  4. Meng in een andere kom de droge producten met een lepel: dus de cacao, de bloem en het zout.
  5. Mix weer in een andere kom de eieren en de suiker. Voeg hier al mixend steeds beetje bij beetje de droge producten aan toe.
  6. Voeg de frambozenmoes toe en mix er kort door.
  7. Voeg hier dan je, iets afgekoelde, chocolademengsel aan toe, en roer dit goed door met een lepel.
  8. Vul de bakvorm met het deeg, spreidt het goed uit met een paletmes.
  9. Bak de brownie gaar in ca 30 minuten. Bak vooral niet te lang, want dan wordt de brownie te droog.
  10. Haal uit de oven en laat even afkoelen. Til de brwonie dan uit de bakvorm met behulp van de stukjes bakpapier die uitsteken.
  11. Leg er een snijplank op, en draai om zodat je het bakpapier en voorzichtig af kunt halen. Draai weer terug met nog een snijplank.
  12. Als de brownie helemaal is afgekoled, dan steek je er harten uit met de koekjesuitsteker. Let op dat je zuinig steekt, zodat je er zeker 12 harten uit kunt steken. De restanten zijn erg lekker, kun je vast wat smikkelen.
  13. Klop de slagroom stijf met een beetje poedersuiker. Let op: gebruik koude gardes (van te voren even in de vriezer leggen).
  14. Doe de kwark in een kom en roer dit los. Voeg eventueel een klein beetje poedersuiker toe, om het iets te zoeten. Dit hoeft niet persé, kijk wat je zelf (of je moeder) lekker vindt.
  15. Schep op elke brownie een klodder van de kwarkcrème. Leg daar weer een framboosje op.

Leg ze op een mooi bordje en verras je moeder ermee! Zal ze vast heel erg leuk vinden!

 

 

Deze cupcakes zijn super lekker en fris voor op een warme zomerse dag! En super fijn: je hoeft de oven niet te gebruiken! Wat je vooral nodig hebt is je vriezer! Serveer deze cupcakes als je ze net uit de vriezer hebt gehaald, dan zijn ze het lekkerst!

 

Benodigdheden:

  • 250 gram digestive koekjes
  • 100 gram boter
  • 200 gram aardbeien
  • 250 ml slagroom

Voor de decoratie:

  • 1/2 zakje Klopfix
  • 100 ml slagroom (+poedersuiker)
  • Een aantal mooie aardbeien

Aan de slag!

Doe de papieren bakingcups in de bakvorm. De kleur van je bakingcups maakt in principe niet uit, omdat deze er op het eind toch af gaan.

Maal de digestive koekjes fijn met de staafmixer. Smelt de boter in een pannetje en voeg hier de koekkruimels aan toe. Doe een laagje van dit mengsel in elke bakingcup en druk dit aan met de bolle kant van de lepel.

Klop de slagroom stijf. Zorg dat je gardes en de kom goed koud zijn. Wij leggen de gardes altijd heel even in de vriezer. Maal de aardbeien fijn met de staafmixer.

Schep de gepureerde aardbeien beetje voor beetje bij de slagroom. Zo krijg je een lekkere aardbeienbavarois. Doe deze bavarois in de bakingcups en zet in de vriezer om op te stijven (zo’n 3 uur).

De decoratie doe je er pas op vlak voor het serveren. Klop de slagroom stijf met klopfix en een beetje poedersuiker. Spuit een toefje op elke cupcake en doe een aardbei op de toef. En genieten maar!

 

een heerlijke mango-banaan smoothie. Wij snappen namelijk als geen ander dat je het na de feestdagen even rustiger aan wilt doen. Misschien wil je naast jezelf ook jouw oven even een pauze geven om bij te komen. In dat geval gaat er dan niets boven een smoothie die jou net even dat zoete opkikkertje geeft en waar je geen oven voor nodig hebt. Combineer het met een klein handje nootjes en je hebt jouw snackmoment weer overleefd. De smoothie kan natuurlijk ook bij het ontbijt of de lunch genoten worden. Het is zo snel gemaakt dat het eigenlijk op ieder moment van de dag wel kan. 

 

INGREDIËNTEN MANGO-BANAAN SMOOTHIEVOOR 400 ML OF TWEE GLAZEN

  • 200 ml (lactosevrije)melk
  • sap van een halve citroen
  • 50 gram mango (uit de diepvries)
  • 1 rijpe banaan

BEREIDING

Doe alle ingrediënten in een blender en mix tot een romige en gladde smoothie. Je kunt ook een hoge maatbeter gebruiken en de ingrediënten met een staafmixer glad mixen.

Laat het sap van de citroen niet achterwege. Het geeft niet alleen een verfrissende smaak, maar zorgt er ook voor dat de smoothie niet bruin kleurt doordat er banaan in zit.

 

Wil je weten hoe deze cinnamon rolls proeven? TE lekker! Zachte, smeuïge, met karamel doordrenkte broodjes gevuld met een zelf gebrouwen kruidenmengsel en pecannoten. Eigenlijk zit er natuurlijk maar één ding op om achter de smaak te komen, zelf maken! Ik zou gewoon vandaag nog aan de slag gaan met het recept.

INGREDIËNTEN CINNAMON ROLLS

VOOR 9 STUKSINGREDIËNTEN DEEG

  • 7 gram droge gist
  • 60 ml warm water
  • 125 gram suiker
  • 120 ml melk
  • 115 gram boter
  • snufje zout
  • 1 ei
  • 400 gram bloem

INGREDIËNTEN KARAMEL

  • 175 gram lichtbruine basterdsuiker
  • 115 gram boter
  • 1 tl vanille extract
  • 120 ml slagroom

INGREDIËNTEN VULLING

  • 115 gram boter
  • 125 gram lichtbruine basterdsuiker
  • 1,5 el kaneel OF het zelfgemaakte kruidenmengsel
  • 115 gram pecannoten

ZELFGEMAAKT KRUIDENMENGSEL

  • 1 el kaneel
  • snufje witte peper
  • 1/8 tl nootmuskaat
  • 1/8 tl piment
  • 1/4 tl kardemom
  • 1/4 tl venkelzaad, gemalen
  • snufje gember

INGREDIËNTEN GLAZUUR

  • 125 gram poedersuiker
  • 1 el melk

 

BEREIDING DEEG

Los het gist en een snufje suiker op in 60 ml warm water. Laat dit even staan, je zult zien dat er na een paar minuten allemaal belletjes ontstaan. Verwarm de melk en boter in een pannetje op een laag vuur tot de boter gesmolten is. Verwijder dan direct van het vuur.

In een kom voeg je het gistmengsel, de rest van de suiker, zout, ei, botermengsel, en de helft van het bloem samen. Mix tot een egaal mengsel. Voeg dan de rest van het bloem toe, mix tot een mooi deeg begint te vormen.

Kneed het deeg ongeveer 5 minuten. Mocht het deeg nu nog heel plakkerig zijn, kun je een beetje extra bloem toevoegen. Leg het deeg dan in een met olie ingevette kom en zet 1 uur op een warme plaats tot het mooi gerezen is.

 

BEREIDING KARAMEL

Terwijl het deeg staat te rijzen, kun je de karamel vast maken. Smelt de suiker in een pannetje terwijl je constant blijft roeren. Er ontstaan eerst alleen maar klonten, maar dit komt helemaal goed. Blijf gewoon rustig doorroeren.

Wanneer de suiker is gesmolten en een mooie donkerbruine kleur heeft gekregen, voeg je de boter toe. Blijf roeren terwijl je de boter toevoegt en deze smelt. Als de boter helemaal gesmolten is voeg je de room en vanille extract toe. Ook nu geldt weer dat je moet blijven roeren. Wanneer je karamel stopt met borrelen haal je de pan van het vuur en laat je het mengsel afkoelen.

 

BEREIDING VULLING

Hak de pecannoten fijn en maak het kruidenmengsel als je deze wilt gebruiken. Gebruik anders alleen kaneel.

Smelt de boter en voeg hieraan de suiker, pecannoten en kruiden toe. Meng door elkaar. Het is misschien nog iets dun, maar je zult zien dat het straks een beetje zal indikken.

 

Rol het deeg uit tot een rechthoekige lap van ongeveer 1 centimeter dik. Verdeel de vulling gelijkmatig over de lap deeg. Rol de lap deeg op over de lange zijde.

Snij de rol deeg in 9 gelijke stukken. Verwijder eventueel een klein stukje van de zijkanten van de rol voor rechte plakken.

 

Giet de karamelsaus in de bakvorm. Wij gebruikten een bakvorm van ongeveer 23×23 centimeter. Plaats de cinnamon rolls in de bakvorm.

Bak in 25-30 minuten op 180 graden gaar en goudbruin.

In het midden zijn deze zoete broodjes dan nog wat zacht en lijken ze net niet gaar te zijn.

Maak van de poedersuiker en de melk een glazuur en giet dit over de nog hete cinnamon rolls.

 

Serveer de cinnamon rolls terwijl ze nog warm zijn, dan zijn ze het lekkerst. Krijg je niet alles op? Dek de schaal dan goed af met folie en warm ze weer even op in de oven als je er weer van wilt smullen.

INGREDIËNTEN (VOOR 12 CONFETTI CUPCAKES)

  • 180 gram boter
  • 135 gram suiker
  • 8 gram vanillesuiker
  • 4 eieren
  • 180 gram zelfrijzend bakmeel
  • snufje zout
  • 40 gram confetti sprinkles (+extra ter decoratie)

Voor de rozetten crème maak je een halve portie botercrème, dan heb je meer dan genoeg. Als je liever toeven maakt, kun je beter het hele recept maken.

Mix in een kom de boter, suiker en vanillesuiker romig. Voeg de eieren één voor één toe en blijf mixen tot deze goed zijn opgenomen. Voeg het zout en zelfrijzend bakmeel beetje bij beetje toe, mix tot een luchtig beslag.

Voeg als laatst de sprinkles toe en spatel deze door het beslag. Verdeel het beslag over de vormpjes en strooi nog wat extra sprinkles over de ongebakken cupcakes.

Bak de cupcakes in 20 minuten op 175 graden gaar.

Terwijl je cupcakes in de oven staan maak je de botercrème volgens recept. Laat zowel de cupcakes als de botercrème helemaal afkoelen tot kamertemperatuur. Spuit dan rozetten of toeven op de cupcakes. Strooi ter decoratie nog wat sprinkles over de toeven.

 

Deze vrolijke confetti cupcakes maken elke verjaardag compleet.

 

INGREDIËNTEN BOSBESSEN YOGHURT IJSJESVOOR 4 IJSJES
  • 160 ml yoghurt
  • 40 gram (diepvries) bosbessen
  • 40 ml yoghurt
  • 20 ml melk
ZO MAAK JE ZE

Doe 160 ml yoghurt en de bosbessen in maatbeker en pureer met een staafmixer tot een mooi paars geheel. Zeef de velletjes er eventueel uit als je dat wilt (ik heb dat wel gedaan). De overige yoghurt meng je met de melk. Zo wordt het wat dunner en is het beter in de ijsmaker te schenken. Hou je van lekker zoete ijsjes? Dan zou je nog een beetje honing kunnen toevoegen aan beide mengsels.

Steek de stokjes in de Zoku en giet het bosbessen yoghurt mengsel tot zo’n 2 centimeter onder de vulrand. Laat een paar minuten staan tot het oppervlak bijna bevroren is, vul de vormpjes dan aan tot de vulrand met het yoghurt mengsel.

Als de ijsjes helemaal bevroren zijn verwijder je ze uit de vorm. Geen Zoku ijsmaker in huis? Dan kun je deze ijsjes uiteraard ook gewoon in een andere ijsjesvorm maken.

Ingrediënten (voor ongeveer 14 stuks)

  • 225 gram bloem
  • 16 gram bakpoeder
  • snufje zout
  • 1 tl suiker
  • 2 eieren
  • 30 gram boter (gesmolten)
  • 300 ml melk
  • boter om te bakken

Doe alle ingrediënten in een mengkom en mix dit goed door elkaar. Ik schep het beslag altijd in de pan met een juslepel maar je zou het ook een een kan of fles kunnen doen en het in de pan gieten.

Doe een beetje boter in de pan en giet het beslag in de pan. Ik gebruik zelf een pannenkoeken pan en daar kan ik er drie tegelijk in bakken. Zodra de pancakes belletjes krijgen aan de bovenkant kun je ze omdraaien. Dan hebben ze nog maar kort nodig.

Lekker Amerikaans, serveer ze als een grote stapel en giet er stroop (of beter: maple syrup) overheen.

Ingrediënten (ongeveer 18 stuks)

  • 90 gram boter
  • 70 gram suiker
  • 8 gram vanillesuiker
  • 2 eieren
  • 90 gram zelfrijzend bakmeel
  • snufje zout
  • 1 el citroenrasp
  • 1 el citroensap

Voor het glazuur

  • 300 gram poedersuiker
  • 2 el citroensap
  • 1 el water

 

Mix in een kom de boter, suiker en vanillesuiker romig. Voeg de eieren één voor één toe en blijf mixen tot dit goed is opgenomen. Voeg het zout, zelfrijzend bakmeel, citroenrasp en -sap toe, mix tot een luchtig beslag.

Doe het beslag in een spuitzak en bak de cake pops in 5 minuten gaar (halverwege omdraaien). Laat de cakepops afkoelen.

Maak, als de cakepops zijn afgekoeld, het glazuur en doe dit in een glas. Glazuur zal veel langer de tijd nodig hebben om uit te druipen. Als je cakepops staan te drogen zal er waarschijnlijk nog wel wat glazuur langs het stokje naar beneden lopen. Dit ga je niet tegen dus laat het gewoon druipen en zo opdrogen. Je haalt het veel gemakkelijker weg als het droog is.

Prik je cakepops op een stokje en dip ze in het glazuur. Strooi eventueel nog wat sprinkles over de cakepops als het glazuur nog vochtig is. Laat dan volledig drogen.

Wanneer het glazuur helemaal droog is kun je glazuur dat langs het stokje is gelopen weghalen. Schuif eventueel een rietje om het stokje om de cakepops nog meer op te fleuren.

 

Vul een glas met suiker en steek hier de pops in.

Heb je geen cakepop maker? Bak dan mini cupcakes. Wel een klein beetje anders in uiterlijk, maar voor de smaak maakt het niet uit.

 

INGREDIËNTEN MUFFINS BASISRECEPTVOOR 8-10 GROTE MUFFINS

  • 120 gram suiker
  • 300 gram bloem
  • 1 tl bakpoeder
  • 1 tl baking soda
  • snuf zout
  • 2 eieren
  • 250 ml melk
  • 120 ml zonnebloemolie
  • 2 tl vanille extract

BEREIDING

Het maken van muffins is kinderlijk eenvoudig, je hebt er geen eens een mixer voor nodig. Doe de suiker, bloem, bakpoeder, baking soda en zout bij elkaar in een kom, roer even door met een spatel. In een andere kom doe je de vochtige ingrediënten; eieren, melk, zonnebloemolie en vanille extract. Klop dit met een garde door elkaar.

Voeg de inhoud van beide kommen bij elkaar en spatel door elkaar tot één geheel, dit mag best een beetje klonterig zijn.

Neem een muffinvorm die je bekleed met muffin- of cupcakepapiertjes. Met een ijslepel verdeel je het beslag over de vormpjes. Bij muffins mag je de vormpjes best vol doen, ik vul ze zelf tot ongeveer een halve centimeter onder de rand.

Bak de muffins in 20 minuten op 200 graden gaar en goudbruin.

 

Muffins bewaar je in een afgesloten trommel buiten de koelkast